Bantning

Jag var precis inne på Bokus och bantade ner min lista med favoriter. Nu finns det "bara" 71 artiklar kvar... Jag kollade listan eftersom jag försöker låna mer böcker på biblioteket istället för att köpa. Just nu har jag dessa böcker hemma: Äta djur av Jonathan Safran Foer, Kompost från hushåll, trädgård och latrin av Gunnar Eriksson & Not buying It av Judi Levine. Den sista är snart utläst och de andra två hämtade jag hem idag. Jag har börjat reservera böcker via internet, hur smidigt som helst, fattar inte att jag inte gjort det tidigare... Just nu väntar jag på Hypnotisören & Eldvittnet av Lars Kepler (har könummer 80 på den sistnämnda) & Rik på riktigt: en värdefull vardag är möjlig av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson.
Min snälla mamma lånade några nummer av Camino och ett nummer av Filter åt mig som jag läst.

Tidigare köpte jag väldigt mycket tidningar och pocketböcker, nu försöker jag låna böcker på biblioteket och tidningar på annat sätt. Jag prenumererar på Family Living och har tillsammans med mina systrar en prenumeration på Mama. Ibland kan man läsa inredningstidningar på jobbet också. Där har jag läst senaste numrena av Allt i Hemmet, Lantliv, Residence och Sköna Hem. Mycket gratis tidningslyx, me like!

Överhuvudtaget försöker jag bli bättre på att göra saker som kostar mindre pengar. Och alltid ta med matlåda till jobbet och några frukter och en vattenflaska när vi åker iväg. Det drar ofta ut på tiden när vi är borta och en frukt eller en morot kan vara livräddaren som gör att vi klarar oss hem utan psykbryt...

Veckans mat

Måndag lunch: Panerad rödspätta, kokt potatis, bearnaisesås & rårivna morötter
middag: Hemmagjord pizza och pizzasallad
Tisdag lunch: Förhoppningsvis får vi mat hos Sarah och Milton när vi hälsar på dom :)
middag: Rester (rödspätta + pizza)
Onsdag lunch: Köttfärslimpa, kokt potatis, pizzasallad
middag: Pannkakor
Torsdag lunch: Tacopaj
middag: Soppa (barnens favoriter är kött- resp. morotssoppa så nån av dom) + bröd
Fredag lunch: Makaronilåda
middag: lammrevben (experiment), ugnsbakade morötter, champinjoner och potatisar.

I helgen jobbar jag så då får min käre man fixa vad han vill.

Recept:
Pizzadeg
25 g jäst
1½ dl ljummet vatten
2 msk olja
½ tsk salt
4½ dl vetemjöl (jag ersatte 1 dl med rågmjöl)
Lös upp jästen i vattnet, blanda allt. Jäs 1 timme. Kavla ut på en smord plåt, ha på dina favoritingredienser (vi kommer ha tacosås, ost & skinka på). Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, 15-20 min.
Receptet kommer från min mans moster Monica vid min svärmor.

Pizzasallad hittar ni
här.

Panering till rödspätta: först vänder jag dom i mjöl, sen uppvispat ägg och sist i ströbröd (vilket tog slut idag så jag fick skarva med mortlat knäckebröd), citronpeppar och sesamfrön. Jag steker spättorna i mycket smör på medelvärme tills dom är gyllenbruna och fina.

Köttfärslimpa
500 gram lamm- och nötfärs
lite kryddor man gillar, jag brukar ta salt, vit- och svartpeppar, paprikapulver
1 finhackad gul lök och kanske lite vitlök
Blanda allt och forma till en limpa i en smord ugnsform. Kör i ugnen tills den fått fin färg. Blanda iordning buljong (buljongtärning+vatten) som du häller över limpan. Sen måste man ösa några gånger så limpan blir saftig och god. Skyn kan du använda istället för sås sen.
Om man gillar ärtor, majs och sånt kan man såklart ha i det eller spexa loss med andra fyllningar typ fetaost, nån svamp eller så. Fantasin sätter gränsen.

Kartonger, kartonger

2 kartonger uppackade och genomgångna nu på kvällen = en direkt vidare till loppis. Gött! Jag går igenom alla inramade bilder också, tänkte klistra in många av korten i ett fotoalbum istället för att ha precis alla bilder på väggarna.

Önskelista

Jag fyller ju snart år... Jag önskar mig pengar. Som kommer gå till detta:

Färg! Vitt till tak och grått till väggar.


Gummistövlar. Vanliga gröna
Tretorn, tror jag. Jag gillar dom jag har om man bortser från hålet som gör att dom läcker in vatten. Och det blir ju lite kontraproduktivt att ha gummistövlar om man ändå blir blöt om fötterna.

 

Typ såna här har jag nu, dom gillar jag. Vanliga, enkla gummistövlar.

 

 

Man kanske skulle slå till på ett par i en rolig färg?

Fast dom ser mer lämpade ut för att plaska i stadsvattenpölar än att kliva runt i skogen med.

 

 

Dom här har ställbara skaft också.



Mera färg.

Och skoskåp.


 

En teckningskurs på Medborgarskolan.

 

 

 

En teckning av min mamma som jag ritade -02. Eller rättare sagt: en teckning av min mamma som jag började rita -02 och slutade med eftersom jag var så oerhört missnöjd med hur den blev, nu tycker jag däremot att den är rätt bra).

 

 


Vad man mer kan göra när man inte måste...

... typ dammsuga hela huset. Hmm. Jag har lite svårt att vara ledig om det inte är rent omkring mig, så nu är det dammsuget och fint. I barnens rum tog jag bara några tag för det var Lego på hela golvet. Nu igen. Av nån konstig anledning... Ja ja. Planen för dagen är dop för Isabelle och ikväll ska min käre man jobba några timmar, så då blir det nog rätt lugnt här hemma.

Lyxmorgon

Min käre man har precis åkt med barnen på bollek. Och jag är ensam hemma. Och ska äta frukost i lugn och ro. Och det är inte havregröt. Det är lyx för mig, att få sitta helt i fred, äta i lugn och ro, precis vad jag själv är sugen på just nu. En riktigt härlig omstart på dagen!

Start på dagen: försov mig, min hjärna tänker inte särskilt logiskt på morgonen, den tycker det är helt ok att snooza till kl.8, trots att jag faktiskt behöver åka precis klockan 8 för att hinna till gamla huset och släppa in flyttstädgänget. Som dessutom hade åkt vilse och var rätt förvirrade, dock glada när jag kunde möta upp dom och hjälpa dom hitta fram...

Förändring

Vad kan Du göra för förändring idag som har en stor effekt om ett år? Vad vill du lära dig? Jobba mindre? Amortera mer? Ha mer fritid?

Jag hittade till en riktigt inspirerande blogg idag som handlar om att agera för att nå dit man vill. Att det är enklare att t.ex. skaffa ett till jobb och tjäna 1000 kr mer i månaden än att spara in på dina utgifter. Då tänker jag att om jag för det första sparar in på allt onödigt och tjänar lite mer, det skulle ju vara perfekt?! Och jag har också fått motivation att börja leta fler jobb för nästa höst börjar B förskoleklass och då vill jag faktiskt inte vara borta flera kvällar i veckan och på helgen, utan då vill jag kunna vara med min familj.

Bloggen.

Riktigt pepparkaksdeg

Slängde ihop den riktiga pepparkaksdegen igår också, hade allting hemma förutom grädde som min käre man fick köpa på vägen hem. Idag ska barnen få baka lite pepparkakor så dom blir glada, sen bakar vi nog lite då och då under veckan tror jag för barnen brukar inte ha särskilt mycket tålamod. Och inte jag heller egentligen, för jag vill ju själv bestämma formar... Jag får trötta ut barnen först och sen baka själv. Grisar och hästar är viktigast för mig på jul.

Idag är hela familjen hemma, skönt med familjedag. Framöver får vi nog ta oss mot civilisationen så vi kan köpa lördagsgodis.

Mjuk pepparkaka

Barnen är sugna på att baka pepparkakor så idag har vi gjort en mjuk pepparkaka. Fika någon?

Så sant, så sant

 

Hittad här.

 

 


Vad händer?

Nu har det gått ett tag sen senaste uppdateringen igen. Jag har jobbat 6 dagar i rad, vilket innebär att jag nu är ledig i 8 dagar! Idag har vi varit hemma, jag har sorterat och fixat en del grejer som legat lite efter när jag jobbat så intensivt. Den här schemaperioden har jag lite längre pass, men det kommer funka fint när vi bott in oss lite mer.

Idag har jag sorterat en tygkasse med grejer, kunde slänga ungefär hälften vilket var skönt och oväntat eftersom det var min "viktiga" påse. Jag trodde att jag måste spara allt som låg däri. Jätteskönt att få slänga. Barnen och jag har kommit överrens om att skänka bort alla deras kastruller och bakleksaker (vi kommer spara kavlar och former såklart). Om de vill baka är det bättre att dom säger till så kan vi baka muffins eller nåt tillsammans istället. Nu inför jul blir det en del annat roligt bak också. Vi gjorde lussekatter förra veckan och nästa vecka blir det nog pepparkakor.

I helgen får vi flyttstädat i gamla huset och snart ska allt vara klart där. Längtar tills dess.

Nu ska jag natta barn.

Till Eva

På en av bloggarna jag följer fanns det här fina hantverksinlägget. Tänker mest på dom stickade vantarna (?) överst!

Jag vet inte om lussekatterna kommer räcka, om dom tar slut får vi baka nya helt enkelt!

Barnen säger

B hälsar att dom är pigga idag och har orkat gå en hel promenad (1 timme) ända ner till sjön och med klättring i skogen.

A E hälsar att dom är hamburgare.

Och båda två satt här och sa "det kan du skriva på bloggen, mamma". Dom är barn av sin tid!

Dags att sortera julsakerna?

Rotade precis lite i den stora jullådan (har en stor och en liten) och hittade massa julkort, så kvällens fix blir att skriva klart alla julkort. Gött att få det ur världen, brukar ändå alltid posta dom på typ sista dagen ändå men det är skönt att ha dom färdiga...

Lussekatter: check
Julkort: snart check.

A E och jag har börjat på en jullista med saker vi vill göra före jul:
Baka: pepparkakor, chokladkola, mjuk pepparkaka, kryddiga nötter & knäck (A E vill skriva upp citronmuffins men jag sa att vi bakar det ändå nån dag snart)
Göra: guldspraya kottor som vi kan hänga i granen, sätta nejlikor i apelsiner, sätta upp tomtar, bygga pepparkakshus, hämta gran och klä den, skriva & posta julkort.

Nu ska jag se hur många julkort vi har, egentligen tänkte jag skippa julkorten iår men eftersom vi ändå hade dom hemma kan jag lika gärna skicka iväg dom. Får se om alla får :)

Familjemys

Ikväll blev det en omgång finns i sjön igen, sen gos i sängen. Nu hoppas jag båda barnen sover sött i sina sängar... Det blev över 100 lussekatter idag (inkl. örhängen, ormar m.m. som barnen valde att göra istället för just katter).

På eftermiddagen surfade jag runt på lite mat- och bakbloggar och kollade in hos
Söta Saker, där barnen såg strösselkakor, så dom fick vi också baka. Skönt när man har alla ingredienserna hemma, då är det bara att köra. Våra kakor blev väldigt goda, men inte särskilt snygga så ingen bild på dom :)

Julen är (snart) häääär

Saffransdegen står och jäser, under tiden passar jag på att packa upp, plocka om, sortera bort och städa iordning lite. Nu börjar tvättstugan se ok ut (jag slängde ner tvätten som låg på bänken på golvet istället :) och lite mer är uppackat. Jag har hittat förrådet med reflexvästar som känns bra att ha nära till hands eftersom vi bor precis vid en raksträcka på en i övrigt kurvig väg=folk kör ganska fort förbi.

Nehej, nu ska jag göra ett par lussekatter innan degen jäser över kanten på bunken...

Finns i sjön!

Båda barnen har precis lärt sig kortspelet finns i sjön så nu spelar vi det ungefär en gång om dagen. Ikväll var det hela familjen som spelade tillsammans, kul att göra nånting som är riktig familjelyx. Älskar när alla är med och umgås. Nu sitter barnen i kökssoffan och läser låneböcker och jag kollar lite bloggar. Barnen är nyduschade och fräscha, snart blir det läggdags för dom för det har varit några riktigt sena kvällar den senaste tiden. Jag är också jättetrött och vill gå och lägga mig. Planen för imorgon är att baka lussekatter, jag har köpt saffran och kesella så det räcker till dubbel sats, mums!

När det gäller julen så börjar gärna i november så man slipper all stress i december sen. Sånt man kan göra nu och sen frysa in är ju smidigt och enkelt att förbereda.

W-i-c del 2

 

Till vänster hänger mina kläder, i kartongen har jag säsongskläder som sommarklänningar och vår- och höstjackor m.m. I framtiden kan man tänka sig en lite piffigare låda.

 

 

Rakt fram, på golvet tänker jag mig en vit eller ljus typ heltäckningsmatta eller liknande i framtiden.

 

 

Jag köpte två stora lådor till trådkorgsställningen, men ska byta den ena mot 2 små istället. Och arbetsskivan var slut så den tillkommer senare och då kommer det stå en till väska på den högra sidan. Och grejerna som stod på kartongen längst till vänster ska ner i dom plastlådorna som kommer vara här. Ordning och reda blir det. Jag är så nöjd. Här till höger på väggen vill jag kunna hänga upp mina skor också.

 

 


Min walk in closet

 

Darra månde den skabbiga garderoben, Camilla är framme med skrapan!

 

 

Vi river tapet så det står härliga till!

 

 

En betydligt gladare Camilla med taket grundat två gånger och väggarna en gång.

 

 

Taket är klart: högblankt vitt och fint!

 

 

Och väggarna med! Färgen håller fortfarande på och torkar, därav lite olika nyanser. A E har godkänt, fast hon tyckte att taket var fult och hade fel färg för det skulle också vara rosa!!!

Inredningen kommer in när det är helt torrt, det finns en stång som ska upp, två trådkorgställningar från IKEA och en hylla m.m. Kommer bli kalasfint, jag får visa en bild sen när det är helt klart också!

 

 


Flytt, renovering, besök m.m.

Ok, upp i sadeln igen bara. Internet anlände till tag till godo i veckan, men det har ändå varit fullt upp med jobb, flytt, packa upp m.m. Nu börjar vi väl landa lite grann i huset och komma iordning. En hel del kvar att göra dock. Framförallt eftersom vi inte har några bokhyllor kvar, t.ex. Vi behöver lite nya möbler...

Den här helgen är min mamma, M, min farmor och min ena syster här och hälsar på och hjälper till. Igår hann vi med massor, idag är det lite lugnare på bära/packa upp/sorta/köra till tippen-fronten och istället har min syster och jag dragit igång projekt walk in closet! Framåt eftermiddagen/kvällen räknar jag med att det ska börja bli klart. Vi har rivit tapet, spacklat, grundmålat taket två gånger. Nu väntar vi på att spacklet ska torka så vi kan slipa av väggarna, grundmåla dom och sen måla klart taket. Förhoppningsvis hinner färgen torka på väggarna också så vi kan måla klart dom ikväll. Sen är det bara att flytta in alla grejer. Smidigt med ett projekt som blir klart på en-två dagar! Jag känner att vi får så mycket gjort. Jag har tagit före-bilder och senare kommer dom upp tillsammans med slutresultatet.

Igår åkte ett hel flyttsläp till tippen med skräp, jätteskönt att bli av med det, mer kommer det bli. Vi har så fantastiskt mycket saker. Just nu är det framförallt barnens leksaker som inte är iordning än. Och dom har verkligen hur mycket leksaker som helst. Det är lite svårt för mig att sortera dom eftersom jag inte vet vad som leker med, dom leker oftast själva på sitt rum. Bilmattan är populär, Lego & Duplo. Och A Es docka, My Little Pony & Playmo. Ja ja, barnen får själva vara med och sortera det sen.

Nehej. Nu ska jag upp och kolla om spacklet stelnat! Ha det gött, förhoppningsvis kommer det lite mer uppdateringar med bilder framöver!