Till David!

Därför att han inte vill bli omnämd med namn. Han vill nog inte vara med på bloggen alls, faktiskt.

God jul själv, hoppas du fick julklappen och gott nytt år!

Mellandagar

Mmm, härligt! Massa snö, det kommer bara mer och mer. Dock inte lika härligt att skotta bort den. Man käkar rester till frukost (idag potatisgratäng och kantarellpaj), mannen och barnen ska snart åka på folkrace och jag ska åka på mellandagsrean med mina systrar och K som åkte från Hedemora kl.6 imorse. Härligt att dom går upp så tidigt så vi kan hänga på rean... Hoppas det är bra rea också. Jag vill till Myrorna, Indiska och Body Shop. Som vanligt.

Nu ska jag nog fortsätta läsa i min Sookie Stackhouse-bok, var uppe halva natten och läste...

En riktigt God Jul!

Det verkar bli en riktigt bra jul iår! Tomten, mannen och barnen hade lämnat två finfina paket till mig under sängen: en digitalkamera och ett minneskort! Resten av familjen fick böcker...

Nu har vi lagat mat och städat som galningar. Potatisgratängen är inne i ugnen nu och före det har det varit mjuk pepparkaka, revbensspjäll som visade sig vara nånting helt annat men det blir säkert gott ändå och en kantarellpaj är klar med. 15 personer blir vi idag och det blir säkert kalasbra.

Nu ska jag mysa lite innan allt folk ramlar in! GOD JUL!

Det blir nog jul iår också

Och tack och lov verkar min kära man ha fixat nån slags "liten" julklapp till mig. Är rätt orolig att jag inte ska få nåt från min fina familj eftersom jag styrt upp alla de andra julklapparna förutom 2 st som mannen fixar.

Julskinkan är i ugnen, bröd är på jäsning och det är städat och fint. Jag har t.o.m. hängt upp julgardiner för jag hittade en kappa som passar till vårt lilla fönster här i vardagsrummet. Jullugnet har kommit till mig nu, är väl totalt utmattad efter att ha gått upp 6.40, städat som en galning, duschat, sen in till IKEA och Ikano, lunch i bilen (McDonald´s trots att B helst ville äta pasta), hem och städa, slå in julklappar och diska, fixa bröddeg och tänka ut allt som kan förberedas idag istället för att behöva fixa precis allt imorgon. Det enda som är kvar är att dammsuga av övervåningen, skura av 2 par köksskåp och skura av duschen lite. Känner mig rätt lugn nu för städningen som är kvar gör det inget om det inte blir gjort... Imorgon blir vi 15 pers här, det blir säkert jättebra för vi har diskmaskin nu. Gött! Vi har dock inte så många tallrikar men det ordnar sig säkert. Barnen får väl ta djupa eller nåt... Hmm hmm.

GOD JUL ALLIHOPA!! (Om det nu är nån som kollar in här fortfarande)


B sjunger snusksånger

B: "jag sjunger: hängpung, hängpung". Härligt! Hängpung är verkligen ett ord som fått stort genombrott hos B, förmodligen mest p.g.a. starka reaktioner från vuxna!

I lördags sa han till mig att han är en pirat och igår morse sa han inte sitt vanliga "okej mamma" efter tandborstningen utan "aj aj kapten" när han skulle hoppa ner från toan. Nyss sa jag "aj aj kapten" till honom och blev genast rättad, för jag ska säga "aj aj pirat" till honom. Jag är dock glad att det är jag som är kaptenen, fast B har ingen riktig kläm på att det betyder att det är jag som bestämmer. Tyvärr.


Snart julafton...

Och hur går det med julplanerna egentligen? Alla klapparna är klara iaf, tack Camilla för hjälpen med den allra sista. Ska väl kolla igenom allt så det inte är nån jag glömt bort... Imorgon ska barnen och jag åka och handla typ all mat, köttbullarna är klara men resten är kvar. Den 23 tänkte jag städa iordning ordentligt på fömiddagen så vi kan börja julmysa på eftermiddagen. Det blir nog bra det här.

Annars har jag jobbat hela helgen och nu har jag semester den här veckan. Julafton ska vi vara här hemma, det ska bli skönt. Jag har dessutom köpt jättemycket böcker så jag läser Sookie Stackhouse-serien nu. Har precis läst ut första boken och har väl typ 7 kvar. Gött!

Dagens B citat

Jag fixar en grej åt honom och säger: "säg mamma är bäst ingen protest" varpå ungen säger: "jag har pruttat".

Härligt med så skön respons när man gör grejer! Annars gör jag mest så lite som möjligt. Tycker synd om mig själv i soffan och äter ungarnas julgodis. Dom har gjort marsipankulor o doppat i choklad, i vanliga fall gillar jag inte marsipan eller mandelmassa men just nu funkar det super. Tack Eva för det!

Julegran!

Idag har jag hämtat en julgran (tack Nina)! Jag har fått klä den nästan helt ifred, barnen blev bara lite intresserade på slutet. Skönt det, för jag vill ha det som jag vill ha det. Nästa år får jag väl bita ihop och låta barnen göra som dom vill.

Annars håller vi (dvs jag och barnen) på med tråkiga vardagsgrejer: tvätta, bär in ved och nu ska jag vika lite tvätt så jag kan hänga upp en ny omgång...

Ensam hemma

Ikväll är vi ensamma hemma för mannen/pappan är borta på julbord. Barnen fick äta så mycket thekakor dom bara orkade vid kl.15 i hopp om att dom inte ska vilja ha nån kvällsmat. Just nu har dom varsin skål med ostkrokar och före sängdags får dom väl käka lite frukt med. Brödbaksdagar brukar det "bara" bli mackor till kvällsmat, även om B envisas med att kalla det för frukost.

Jag har dessutom badat båda barnen, klippt naglarna och satt på dom pyjamas. Jag har dammsugit hela huset och fluffat kuddarna i soffan så nu ska det vara lugn och ro resten av kvällen. Kanske t.o.m. lite fredagsmys..?!

Du kommer älska det här, Sarah

Jag menar: hur många inlägg blir det på en och samma dag egentligen?! Det här är väl typ tredje... Och anledningen till att det blir ett inlägg till är min underbara, fantastiska lilla son (min dotter är också fantastisk och underbar men hon får glänsa en annan gång).

B kollade på mitt och mannens gamla balfoto (-04) och säger att där står minsann pappa med en annan tjej. Nej säger jag, det är ju mamma, kolla här. Visar bilden närmare och B skrattar när han inser att det faktiskt är jag. Sen säger han att det är en prinsessa på bilden. Ännu lite senare säger han att jag är högre på bilden, varpå jag försöker förklara högklackat för honom.

Nyss dammsög jag hela huset, när jag var klar kom jag ut i köket där B dansade omkring och sjöng "ROCK 'n' ROLL, ROCK 'n' ROLL, JAG FYLLER ÅR IDAG, JAG SPELAR ROCK 'n' ROLL". Han sjöng sin sång och dansade omkring i typ en kvart. Som mick hade han min gamla svarta panter-gosedjurssvans. Det var speciellt kul att se honom dansa för han brukar aldrig vilja dansa annars.

Presenter till mig!

När jag fyllde år fick jag ju mest pengar, precis som jag önskat mig. Och idag har jag skickat iväg en beställning till Bokus på en hel del bra grejer. Och några julklappar med såklart...





Sookie Stackhouse... Söt klänning!



Bilden har jag snott från författaren
Linas blogg. Som jag läser i smyg och nu när jag faktiskt beställt boken och kan läsa den behöver jag inte känna mig som en smygare längre...



Emma Hamberg och Anette Rosvalls blogg läser jag också och har haft jättemycket användning av deras smarriga recept. Alltså är den här boken perfekt för mig! Skönt att ha alla recepten samlade på ett ställe istället för att behöva skriva av precis hela tiden...

Som sagt var, julklapparna kan jag ju inte visa upp så ni kanske får se dom sen. Det var ett gäng barnböcker och lite annat. Nu är jag sugen på att sticka ut och köpa klart alla julklappar så jag slipper tänka mer på det. Men det är lite svårt eftersom jag inte har nån bil idag. Jag får sitta här och glo istället. Funderar på att baka tekakor med, får se hur det blir...



Julköttbullar

Nu har barnen och jag precis gjort köttbullar till jul. Jag fattar inte att Eva orkar rulla så jäkla mycket köttbullar jämt, jag hatar att göra det. Som tur var fick jag jättebra hjälp av B idag, han var hur duktig som helst! Vi har i kryddpeppar, ingefära, kanel och nejlikor i smeten och det blev jättegott. Inte överdoserat som sist när jag gjorde julköttbullar... Skönt det! Annars är det slut på både pepparkakor och lussekatter här, vi åt den sista påsen med katter igår. Det var både katter, sniglar och en "bläckfisk". Tänkte ta ett kort på den, men B hade redan käkat upp halva när kameran kom fram så det var liksom ingen idé... Nu är jag sugen på att göra chokladkola, mintgodisar och knäck. Men det får vänta till efter helgen, tror jag, för barnen ska göra godis uppe hos Eva imorgon. Spännande att se hur det blir. Jag ska jobba och på kvällen är det jul hos Solla.

Nu ska jag kolla lite mat- och bakningsbloggar.

Min födelsedag 25 år

Idag fyller jag 25... Wow! Det går snabbt nu, men min farmor har levt 3 ggr så länge som mig så än är det långt kvar av livet, hoppas jag.



Camilla, mamma och Mats åkte från Hedemora. Jättekul, barnen var glada och stolta och ville visa sitt rum.



Henkes släkt kom också, vi åt cheesecake. Och tårta (bild längre ner)...



Lovisa var den enda som inte fastnade på bild med våran kamera.



"Barnbordet" även fast Victoria är för stor för att kallas barn, tycker jag.



A E hoppade direkt upp i farfars knä när det vankades fika. Dom matade varandra. Farfar är A Es favorit!



Camilla vilade bara på soffan den här gången, hon brukar alltid sova där...



Den jättesmarriga choklad- och apelsintårtan som var en present från min kära farmor.



Fotoalbumet från Solla (Cypernresan) och presentkit från Lovisa m. familj. Luktar jättegott!



Kläder från Peo m. familj, jättefina!



Och blommor! Julros från min mormor, en vit amaryllis från Eva och Lasse och en juleld (den heter väl efter säsong?!) från Lovisa.



B och O!


Bilder på barnrummet!!!

Äntligen! Nu kommer det några halvtaskiga bilder på barnens rum, jag har kånkat upp det sista medan A E och farmor sover middag. Skönt för dom och skönt för mig att få klart. Vila får jag göra sen...



En kista med böcker, myshörna (provisorisk jag slängde dit några dynor för att det ska se fint ut), ännu mera böcker och plats för barnens pussel, bord och stolar + leksaksbackarna. Som ni säkert förstår har barnen inte varit däruppe och lekt än eftersom det är så fin ordning...



Fräscha rena och ett par nya leksaksbackar med nyskurade leksaker i. Härligt när allt är precis rent såhär när det är nytt.



Myshörna och massa böcker.



Efter att jag tog bilden plockade jag in en stol till skrivbordet också, det blev kalasbra. Ska lägga i lite kritor och ritpapper i lådorna också... Det blir snabbt fullt, det får inte plats nånting mer nu och ändå har dom massa grejer kvar här nere: dockvagn, spisen med kastruller och leksaksmat, hopphästen m.m.



Här önskar sig barnen varsin säng + sänglådor till alla sina kläder i julklapp. Eller pengar så vi kan köpa virke och sen bygga en säng. Taket är målat med vit högblank färg, väggen är målad i en nyans som heter "varmvit" eller grå som vi vanliga människor kallar det. Golvet är betsat i en nyans som heter mörk valnöt och sen har jag lackat med halvmatt golvlack ovanpå. Tänk att det mesta av golvet förmodligen är från 1890-talet när dom byggde vårt hus, det är coolt. Golvet längst till vänster (de smala brädorna) är ju nyare men det kommer inte synas sen när sängarna är på plats.

Som sagt är det lite mer att fixa, jag vill ha några färgglada mattor. Rött tänkte jag. Och kanske nåt kul på nån vägg + att det behövs massa lampor. Taklampa, varsin sänglampa och sen en i myshörnan och en vid bordet tänkte jag. Man tänker så mycket.

Jag är rätt nöjd nu, ska se vad jag ska hitta på nu. Det är massor med saker som ska städas undan inför imorgon osv. osv. Men det blir nog en lugn kväll. Solla, Maria, Leo och Max var här och firade mig, vi fikade och jag fick en jättebra present: ett fotoalbum från Cypern-resan! Jättekul att ha och kolla i och minnas...




Barnens rum...

Idag ska farmor och jag torka bort allt damm från barnens rum och sen är det dags att flytta in möblerna... Vilket kommer göra att vi får ordning på en hel massa grejer, när vi tar bort skrivbordet och barnens hylla från gästis kan vi ha tältsängen och bäddmadrasser, täcken och kuddar där ute istället för på övervåningen som idag. Plus att (när jag köpt ett par hyllor) kan alla pelargonerna flytta ut dit med = julstämning i vardagsrummet. Alla leksaker ska upp till barnens rum. Det här kommer bli sååå bra! Jag är jätteglad, får se hur långt vi hinner innan Solla, Maria, Leo och Max kommer hit på lite lek och fika. Det här kommer bli en toppendag, trots att A E vaknade kl.5 eller om det var kl.4 hon fick komma över till oss och gosa.

Dagens citat!

Jag: "Jag älskar dig, kladdunge" (till B som precis kladdat i sig en ischoklad)
B: "Jag älskar dig, pruttunge"

Det är härligt med barn! Och jag är inte ironisk. Pruttunge är lite utav ett favoritord för B. Nu ska han få öppna sin post från moster Sarah (tror jag)...